Kastration og sterilisation af hunde
Det bliver tiltagende almindeligt at få sin hund steriliseret eller kastreret. Og det er der flere årsager til:
For tævernes vedkommende er der en række sundhedsmæssige gevinster ved at lade sin hund steriliserer som unghund. Det er dokumenteret, at risikoen for brystkræft mindskes med op mod 90-100%, hvis tæven steriliseres inden 2. løbetid. Herud over fjernes risikoen for livmoderbetændelse, der er en ret almindelig sygdom hos ældre tæver. Det samme kan siges om kræft og andre forandringer i livmoder og æggestokke.
En del hunde med allergier, oplever at få forværrede symptomer i forbindelse med deres løbetid, idet immunforsvaret naturligt sænkes i denne periode.
Endelig oplever mange hundeejere, at deres hund ændre karakter under løbetiden – og ofte også i månederne efter, når den efterfølgende bliver indbildt gravid, hvilket man så også bliver kvit.
En del hunde med allergier, oplever at få forværrede symptomer i forbindelse med deres løbetid, idet immunforsvaret naturligt sænkes i denne periode.
Endelig oplever mange hundeejere, at deres hund ændre karakter under løbetiden – og ofte også i månederne efter, når den efterfølgende bliver indbildt gravid, hvilket man så også bliver kvit.
Vi anbefaler at tæver tidligst steriliseres 3 måneder efter første løbetid.
For hanhundenes vedkommende er det oftest de adfærdsmæssige gevinster folk søger, når de vil have kastreret deres hund. Der er dog også visse sundhedsmæssige fordele ved kastration af hanhunde, idet problemer med prostata ofte er hormonbetingede, ligesom andre kirtler i kroppen kan opfører sig uhensigtsmæssigt pga hormonproduktionen. Endeligt kan testikelkræft afskrives hvis hunden kastreres.
Det er den kønsrelaterede adfærd man kan forvente at mindske når man kastrere en hund. Det vil sige urinmarkering, strejfen efter tæver i løbetid og aggressioner overfor andre hanhunde. Generel aggression overfor dyr, mennesker og ting skal man ikke forvente bliver bedre efter en kastration. I nogle tilfælde kan de forværres hvis aggressionerne er relateret til en underliggende angst eller usikkerhed.
Som tommelfinger-regel opnår man de bedste resultater, hvis hunden kastreres inden for de første par år efter kønsmodning, idet tillært adfærd ikke kan fjernes ved operationen! Vi anbefaler ikke helt tidlig kastration (hunde under 12 mdr), idet det kan være svært at vurderer hvalpens temperament som modnet hund så tidligt i livet. Desuden viser undersøgelser at kastration før kønsmodning kan have beydning for udvikling af visse sygdomme.
Ønsker man at få sin hanhund kastreret anbefaler vi at starte med en kemisk kastration. Det gøres med et implantat, der lægges ind under huden på hunden i lokalbedøvelse. Det kan med fordel bruges i de situationen, hvor man ønsker en midlertidig effekt – eller hvis man ønsker at afprøve hvordan hunden vil reagerer på en kastration. Man kan i princippet fortsætte med at kastrere sin hund kemisk – men det er ikke den billigste løsning.
Ulemperne efter sterilisation og kastration er tendens til overvægt, idet stofskiftet påvirkes på mange dyr efterfølgende. Dette kan forebygges ved øget fokus på at undgå for energiholdig /fed kost og gode motionsvaner. Visse hunde racer (f.eks. spaniels og langhårede gravhunde) oplever at få pelsforandringer – med øget vækst af uldhårene. Dette er rent kosmetisk – men bruger man hunden til udstilling skal man derfor betænke sig. Slutteligt kan det forekomme – selv om det høre til sjældenhederne – at tæverne bliver inkontinente – og kan have svært ved at holde sig så godt som før. Opstår dette, kan det afhjælpes med medicin.